177 posts
  • Has referred 1+ members
  • Has sold $5,000+ on Envato Market
  • Has collected 1+ items on Envato Market
  • Had an item featured on Envato Market
+3 more
StudioLeBus says

hello everybody I have a question about jour audio interface and latency.. I wa user tout work Wirth a mix ing table, and i always monitored what i record With headphones plugged in it..

Now this mixing table is out of order, and I can,t believe it but with my mbox mini and sonar or protools I have too much latency !! It’s really annoying to record like that, I thought this was an old problem.. I tried some configuration but still the latency makes the monitoring unusable…

So here is my question, is this something normal ? Should I change mk y hardware ?

Any hints appreciated !! Thanks…

3013 posts
  • Has sold $1+ on Envato Market
  • Has collected 50+ items on Envato Market
  • Sells items exclusively on Envato Market
  • Has been a beta tester for an Envato feature
+2 more
TNL3542 says

yeah you could change your hardware might be best

1185 posts 12 notes. Unlimited potential.
  • Elite Author: Sold more than $75,000 on Envato Market
  • Member of the Envato Team
  • Has sold $75,000+ on Envato Market and is now an Elite Author
  • Has collected 100+ items on Envato Market
+12 more
garethcoker Envato team says

Can’t comment on Pro Tools, but with SONAR are you sure you are using the ASIO driver?

SONAR does not default to the ASIO driver (usually WDM or MME) so you need to check that. This is usually – but not always – a prime reason for latency problems. So check that first.

177 posts
  • Has referred 1+ members
  • Has sold $5,000+ on Envato Market
  • Has collected 1+ items on Envato Market
  • Had an item featured on Envato Market
+3 more
StudioLeBus says

Hey thanks for your answers.. i’m with asio and have 50ms of latency !! i have an Mbox mini… if i try to click on the asio interface to change some parameters, the interface loads.. and Crash !! and this since i installed the drivers for the first time..

i tried of course to install de-install but still it’s like that… i’m getting mad with that… is’nt this professionnal material ?

9 posts
  • Has been part of the Envato Community for over 3 years
  • Has sold $1,000+ on Envato Market
  • Has collected 10+ items on Envato Market
  • Located in Ireland
Melodee says

Hi Daniel Not sure what protools version you are using with the mbox. But there are a few ways of solving this problem.Older versions of protools before 7.le have a ‘low latency input’ feature you can use with the mbox. But if it is a newer version you can select from the track menu “input only monitoring” which will get rid of the latency..you might have to mute the record channel also but you will still be hearing the input with out any latency. Good luck

177 posts
  • Has referred 1+ members
  • Has sold $5,000+ on Envato Market
  • Has collected 1+ items on Envato Market
  • Had an item featured on Envato Market
+3 more
StudioLeBus says

just found an update to the mbox driver : http://avid.force.com/pkb/articles/en_US/download/en375651?popup=true

hope it will help.. but still i’m quite disappointed with this product :(

177 posts
  • Has referred 1+ members
  • Has sold $5,000+ on Envato Market
  • Has collected 1+ items on Envato Market
  • Had an item featured on Envato Market
+3 more
StudioLeBus says

Hey thanks i’ll try that also :)


Hi Daniel Not sure what protools version you are using with the mbox. But there are a few ways of solving this problem.Older versions of protools before 7.le have a ‘low latency input’ feature you can use with the mbox. But if it is a newer version you can select from the track menu “input only monitoring” which will get rid of the latency..you might have to mute the record channel also but you will still be hearing the input with out any latency. Good luck
177 posts
  • Has referred 1+ members
  • Has sold $5,000+ on Envato Market
  • Has collected 1+ items on Envato Market
  • Had an item featured on Envato Market
+3 more
StudioLeBus says

Just updated the mbox drivers and i could finally open the driver interface and low down the latency.. it’s 10ms now .. cool enough

thoses technical problems plays with my nerves… Windows problem i guess… :)

447 posts
  • Has been part of the Envato Community for over 3 years
  • Has sold $10,000+ on Envato Market
  • Interviewed on an Envato blog
  • Has collected 10+ items on Envato Market
+4 more
studio_21 says

The issue can be anything from compatibly issues, usb, not enough cpu speed or memory to hdd or the software itself.

177 posts
  • Has referred 1+ members
  • Has sold $5,000+ on Envato Market
  • Has collected 1+ items on Envato Market
  • Had an item featured on Envato Market
+3 more
StudioLeBus says

It was a driver issue.. You couldn’t start the parameters software of the mbox.. As I saw here it was both on Mac and PC !http://avid.force.com/pkb/articles/en_US/download/en375651?popup=true

Have fun..

Helpful Information

  • Please read our community guidelines. Self promotion and discussion of piracy is not allowed.
  • Open a support ticket if you would like specific help with your account, deposits or purchases.
  • Item Support by authors is optional and may vary. Please see the Support tab on each item page.

Most of all, enjoy your time here. Thank you for being a valued Envato community member.

Post Reply

Format your entry with some basic HTML. Read the Full Details, or here is a refresher:

<strong></strong> to make things bold
<em></em> to emphasize
<ul><li> or <ol><li> to make lists
<h3> or <h4> to make headings
<pre></pre> for code blocks
<code></code> for a few words of code
<a></a> for links
<img> to paste in an image (it'll need to be hosted somewhere else though)
<blockquote></blockquote> to quote somebody

:grin: :shocked: :cry: Complete List of Smiley Codes

by
by
by
by
by
by